Column Jacco: Ik zoek kapstokjes

Ik zoek voor de AFAS Tennis Classics altijd kapstokjes. Dan bedoel ik niet vijfduizend hangertjes voor Omnisport om straks natte novemberjassen te kunnen ophangen, maar ‘iets’ waar we het toernooi aan kunnen ophangen; een mooi verhaal, een historische gebeurtenis in het tennis die we kunnen laten herleven, of waarvan we denken; als we dát brengen, dat vinden tennisliefhebbers en de media mooi.

Die kapstokjes zoeken we om verschillende redenen; ten eerste is het leuk voor het publiek, ten tweede levert een goeie kapstok extra publiciteit op.

We hadden Boris Becker in Eindhoven toen het ‘bezemkast-verhaal’ in de media was verschenen (een kamermeisjes was op wonderlijke wijze zwanger geworden van Boris). Tuurlijk wemelde het van de camera’s en andere media toen Boris Becker bij ons kwam.

De ontmoeting Borg-McEnroe in Eindhoven, nog zo een. Hele stadion mudvol en tv-ploegen uit Duitsland, België en Nederland. Ze waren nog nooit samen in ons land geweest. Unieke avond voor tv en in het stadion. En grote verhalen en foto’s in de geschreven media.

De allereerste keer McEnroe bij ons; ook mooi. Alle kranten en tv-ploegen waren er. En het publiek letterlijk op puntje van de stoelen, bevreesd (of misschien wel hopend) op een van zijn beruchte uitbarstingen.

Nog eentje: Ivan Lendl werd coach van Andy Murray. Lendl was 20 jaar niet op en rond de baan gezien. De media belden en liepen ons plat toen hij naar Apeldoorn kwam.

Recenter kapstokje: Schalken-Roddick in 2014. Roddick redde Sjeng en zijn vrouw Ricky in 2004 uit een brandend hotel in Rome. De NOS maakte van de hereniging in 2014 een prachtige reportage. Kranten doken er bovenop. Mooi kapstokje.

Verkerk-Ferrero is dit jaar de kapstok: de laatste Grand Slamfinale met een Nederlandse enkelspeler. Die bijzondere Roland Garros-finale is sinds 2003 nog nooit gevierd in Nederland. Dat gaan wij doen. Mooi voor het publiek en de media.

Daarnaast heb ik zelf nog wat kapstokjes; gewoon voor spelers waar ik iets mee heb. Goran Ivanisevic ken ik al mijn hele tennisleven, geweldige vent. Staat altijd op mijn shortlist. Tim Henman ook. Vind ik een van de mooiste spelers van de laatste decennia. Wil ik al jaren hebben. Nu pas hapte hij toe.

Soms gaat het ook wel eens mis. In 2008 strikten we Richard Krajicek en MaliVai Washington voor de herhaling van die historische Wimbledonfinale van 1996. Prachtig kapstokje. Het liep anders. Mal raakte geblesseerd en belde af!

 

Jacco Eltingh

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt de volgende HTML opmaak gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>